poniedziałek, 17 grudnia 2012

7/10 christmas crafts - masa solna

 W przerwie między pieczeniem kolejnych porcji świątecznych ciasteczek może zdecydujecie się na wykonanie kilku ozdób z masy solnej? Można wykorzystać do nich te same foremki i przestrzenne gotowe świąteczne motywy.



Potrzebne:
formeki do pierników
ozdobne gwiazdki lub inne  motywy do odbicia na cieście
ciasto mieszamy w proporcjach:
1 część soli
4 części mąki (część mąki pszennej można zastąpić mąką ziemniaczaną, ciasto będzie bardziej gładkie)
1 1/4 części wody


Wykonanie:
Składniki na ciasto mieszamy w misce do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek. Jeśli jest zbyt kleiste, podsypujemy mąką. Odrywamy część, rozwałkowujemy na placek o grubości około 1/2 cm, odbijamy wzory i z ozdobionego w ten sposób ciasta wykrawamy wybrane kształty przy pomocy foremek do pierników. Jeśli planujemy je wieszać, wycinamy słomką dziurkę na sznurek.
Jeżeli ciastka mają pozostać białe, suszymy je najpierw w temperaturze pokojowej - mniej więcej godzinę każdą stronę - a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku kolejne kilka godzin w niskiej temperaturze (około 100 stopni Celsjusza), przewracając co godzinę na drugą stronę.

Jeśli chcemy uzyskać ciasto o kolorze i zapachu pierników, dodajemy ciemne kakao i przyprawę do pierników. Można je również podsuszyć przed pieczeniem żeby za bardzo nie urosły.
Gotowe ciasteczka studzimy i wieszamy w wybranym miejscu.

foto & instrukcja:
laurencloset

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz